Brisanje proizvoda iz korpe

Da li ste sigurni da želite da uklonite ovaj proizvod iz korpe?


Tijesta

Gozleme

Vrijedno truda

Način pripreme:


Najpre zamijesiti tijesto. U jednoj posudi promiješati brašno i so. Od ukupne količine vode, odvojiti oko 200ml i staviti da se malo zagrije. U mlaku vodu dodati kvasac i šećer, promiješati i ostaviti desetak minuta da kvasac zapjeni.
 

Napraviti udubljenje u sredini brašna, pa dodati nadošli kvasac, jogurt i ulje. Početi sa miješenjem tijesta, pa postepeno, prema potrebi dodati preostalu količinu vode. Ako je potrebno, dodati još vode. Umijesiti meko, elastično i nelijepljivo tijesto.
 

Tijesto prebaciti na pobrašnjenu podlogu i podijeliti na 6 jufki. Svaku jufku malo premijesiti i oblikovati, pa ih ređati na tacnu posutu brašnom, sa razmakom. Pokriti folijom i ostaviti da odmaraju oko 1h, dok im se ne udvostruči zapremina.
 

Dok jufke izrastaju pripremiti fil. Spanać blanširati u većoj količini slane vode. Procijediti, isprati hladnom vodom, rukama istisnuti višak tečnosti, pa sitno isjeckati. Luk isjeckati na sitne kockice.
 

Sipati ulje u tiganj i zagrijati. Na zagrijano ulje dodati sitno sjeckan luk. Kratko dinstati da postane staklast, pa dodati sjeckan, blanširan spanać. Sve dinstati par minuta, da ispari višak tečnosti. Ne soliti jer je feta dovoljno slana. Skloniti sa šporeta i dodati tucanu ljutu papriku (ili slatku, za one koji ne vole ljuto). Dobro promiješati i ostaviti da se malo prohladi. Kad je prohlađeno, rukom izdrobiti fetu u spanać i još jednom sve lijepo izmiješati i ostaviti sa strane.
 

Jednu nadošlu jufku prebaciti na lagano pobrašnjenu podlogu. Rastanjiti oklagijom u što tanji krug. Pokapati sa malo maslinovog ulja, pa preklopiti gornju i donju stranu tijesta ka sredini, tako da se ne preklapaju, već se samo dodiruju. Jednu šestinu fila staviti na središnju trećinu tijesta, pa preko fila preklopiti desnu i levu stranu razvučene jufke. Gornju i donju stranu utapkati prstima da fil ne bi curio. Malo rukom pritisnuti gozlemu da bude tanja. Ponoviti postupak sa ostalih 5 jufki, a gozleme pripremljene za pečenje ređati na pobrašnjenu tacnu.
 

Staviti plitki tiganj da se grije, bez dodavanja ulja. Gozlemu premazati sa jedne strane sa malo ulja, pa staviti u tiganj, tako da premazana strana bude prema dole. Smanjiti temperaturu pečenja i peći gozlemu dok jedna strana lijepo ne porumeni. Dok se prva strana peče, gornju stranu premazati uljem, pa okrenuti gozlemu da i druga strana porumeni. Važno je peći na nižoj temperaturi, da sredina gozleme ne bi ostala sirova.

Pečene gozleme isjeći na četvrtine i odmah poslužiti.

Recepti i priprema

Sastojci za testo:
500g brašna
1 kesica (10 g) instant kvasca
1 kašičica šećera
3 kašike maslinovog ulja
2 kašike jogurta
1 kašičica soli
300ml mlake vode (plus još malo, prema potrebi)

Sastojci za fil:
280g svježeg spanaća
1 glavica luka
200g feta sira
1 kašičica ljute tucane paprike
2 kašike maslinovog ulja
so

I još:
2-3 kašike maslinovog ulja za premazivanje gozlema

45 min
235 Kcal
Komentari: